Hz. Ali'nin Yöneticilere Tavsiyeleri




* Mahiyetinizde çalışan insanlara karşı içinizden sevgi ve nezaket duyguları besleyin. Onları hiçbir zaman azarlayıp, sert davranmayın, böylesi düşüncelere bile kapılmayın.
* Çalışanların düşünceleri ve inançları ne olursa olsun, herkese adil davranın. Taraf tutmayın, insanları kayırmayın. Bu davranışlar sizi zulme ve gaddarlığa çeker.
* Elemanlarınızı seçerken şahsiyetli ve sorumluluk hissi taşıyanları tercih edin. Dürüst, nazik, çıkarcı olmayan, gerçekleri korkmadan dile getirebilenleri tercih edin.
* Haksız davranışlara fırsat tanımayın. Yapılan çalışmaları sürekli denetleyin. Güvendiğiniz insanlara danışın.
* Size yapılan teklif ve müracaatları mutlaka cevaplayın. Güvenilirliğinizi, sevginizi muhataplarınıza hissettirin ve onlara inandırın.
* Başaramayacağınız, yerine getiremeyeceğiniz işlere söz vermeyin. Esnaf ve tüccara dikkat edin. Onlara gereken önemi gösterin.
* Karaborsacılığa ve mal yığmaya fırsat vermeyin. Tarımla uğraşanlar devletin servet kaynağıdır. Bu serveti titizlikle koruyun.
* Öfkenizi yenin kendinize sahip olun. Dilinizi tutun, sinirliyken ceza vermeyi erteleyin. Yaptıklarınızı olduğundan çok gösterip öğünmeye kalkışmaktan kaçının.
İŞİNİZDE LİDER OLUN
Liderlik, görüşleri, eylemleri eğilimleri etkileme, yönlendirme ve yönetmedir.
Lider,
büyük çoğunluk tarafından izlenen kimsedir. Değişimi takip eden ve model alınan kişidir. Sözleri ve kararları ile ikna eden dürüst öncüdür.
Lider,
söz ve davranışlan ile çevresini umut yayan, harekete geçiren ve başladığı işi sonuçlandıran basiret ve vizyon sahibidir.
Lider,
zeki ve işini bilendir. İşin erbabını bir araya toplamayı bilen ve doğru işleri doğru zamanda uygulayan ve öncelikleri sıraya koyan kimsedir.
Lider,
fırsatları faydaya dönüştürmede icraatçıdır, uzmandır. Arzulanan sonuçlara ulaşmada başlangıçları iyi belirleyendir. O sonuçları tartışmaz, başlangıçları belirler.
Lider,
herkesin zorlandığı anlarda zor kararı verebilecek cesarete ve bilgiye sahip risk alan insandır. Pek çok kaza insan hatasından kaynaklanır. Gemilerin batışı, uçak, araba ve tren kazalarında in¬san unsuru her zaman ilk planda akla gelir.
Lider,
uçaktaki pilot, gemideki kaptan, trendeki makinist, sınıftaki öğretmen, okuldaki müdür, birlikteki komutan, dernekteki baş kandır. O parçalar ile değil bütünü konuşandır. Mutluluğu, ba¬şarıyı bütün olarak düşünen kimsedir.
Lider,
öncüdür, önderdir, kaptandır, koçtur. Tren katarında loko¬motiftir. O vagon ve römork değildir. Bakışları yenileyen, hedef¬leri belirten, ufuk tazeleyen, ilham veren heyecan katan moti- vatör bilge insandır.
Mevlânâ:'
"Sen anılması her zaman güzel iş yapan ve söz söyleyen kimse ol"
Lider,
insanlara öncülük etmek için, yanlarında yürür. Çünkü en iyi liderler varlıkları hissedilmeyenlerdir. Daha az iyisi insanların hayran olup övdükleridir. Daha da az iyisi insanların korktuklarıdır. İnsanların nefret ettikleridir. En iyi liderin işi tamam olduğunda insanların diyecekleri şey şudur;
"Bunu biz yaptık"

Yorumlar